Başkandan Mesaj

“DÜNYANIN YATIRIMLARINI İŞ MAKİNALARI KALDIRIYOR!”

İş makinaları sektörü sahip olduğu yüksek katma değer oranı ile son 15 yılda uluslararası arenada yüksek bir performans göstererek, küresel büyümeden de büyük ölçüde yararlanmış ve Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri haline gelmiştir. Geniş ihracat ağı ile pazar hacmini her geçen gün arttıran sektörümüz devam eden altyapı, üstyapı çalışmaları, mega projeler ve artan konut yatırımları ile ekonomimizin de vazgeçilmez unsurlarından biri olmuştur. Yatırımlar ve projelerin iş makinaları sektörüne olan ihtiyacı tetiklemesi, beraberinde sektörün uluslararası alanda da Türkiye’nin  marka sektörlerinden biri haline gelmesini sağlamıştır.

Ülkemiz ve ekonomimiz için bu denli önemli bir sektörün, İMDER olarak temsilcisi olmaktan gurur duymaktayız. 2002 yılında sektörümüzün en önemli kuruluşlarından olan 9 firma tarafından kurulan derneğimiz geçen 15 yıllık süre zarfında bünyesinde onlarca sektörel komiteyi barındıran kocaman bir aileye dönüşmüştür.
14 Mart 2002 tarihinde 9 firma ile kurulan İMDER, bugün 56 üye, 15 komite ile tamamen yatırımlara yönelik faaliyetlere hizmet eden Türkiye İş ve İnşaat Makine ve Ekipmanları Sektörü’nü, ulusal ve uluslararası arenada temsil etmekten gurur duyuyor. Küresel bir üretim merkezi olan Türkiye’nin, 2016 yılında dünya üzerinde yaşanan genel ekonomik belirsizliklerden etkilenmesine rağmen iş makinaları sektöründe 2015 yılına oranla yüzde 3 büyüme kaydettiğini söyleyebiliriz. 2016 yılı verilerine göre, Türkiye pazar olarak Avrupa’da 4. dünyada ise 11. sıradaki konumunu korumuştur. Ülke talebinin %60’ının distribütör, %40’ının ise imalatçı firmalar tarafından karşılandığı sektörümüzde, 2016 yılındaki ihracatımız 13 milyar USD olurken, ithalatımız ise 26 milyar USD olmuştur. Dünya makine ihracatında artış kaydeden ülkelerden biri olarak amacımız 22.000 adet iş ve inşaat makinası yıllık satış adedi ile dünyada ilk 6, Avrupa’da ise ilk 3 pazar arasına girme yolunda ilerleyen bir sektör olmaktır.
Üyeleri arasındaki ilişkilerin etik rekabet ve kanunlar çerçevesinde arttırılması ana amaçları arasında olan İMDER, geçen süre zarfında sektörün ihtiyaçlarının belirlenip, problemlerinin çözüldüğü önemli bir platform haline gelmiştir. Türkiye ismini taşımaya hak kazanmış nadir derneklerden biri olan İMDER faaliyetlerini ulusal ve uluslararası alanlarda etkili ve güçlü bir şekilde sürdürmekte, sektörümüzü ve ülkemizi yurtiçi- yurtdışı tüm platformlarda temsil etmektedir. 2006 yılında Yürütme Kurulu üyesi olduğu CECE (Avrupa İş Makinaları Komitesi)  ile dünyaya açılmaya başlayan derneğimiz ardından ERA (Avrupa Kiralama Derneği)’ya üye olmuştur.  Avrupa’daki bu üyeliklerinin ardından İMDER, zaman içerisinde dünya üzerinde işbirliği noktalarını arttırarak, AEM (Amerika), SOBRATEMA, (Brezilya), BAI (Hindistan), CCMA ve CCPIT (Çin), KOCEMA (Kore) ve CEMA (Japonya) gibi kuruluşlarla kardeş dernek olmuş ve yapmış olduğu bu işbirlikleri ile sektörel faaliyetlerini daha güçlü ve etkili bir hale dönüştürmüştür.
Türk iş makinaları sektörünü tüm dünyada gururla temsil etmeye, sizlerden aldığımız güçle ülke ekonomimize ve sektörümüze faydası olacağına inandığımız çalışmalara imza atmaya devam edeceğiz.

H. Tamer ÖZTOYGAR

TÜRKİYE İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER)