Borusan Makina Türkiye Direktörü Fuat Murat Mevzuat Çalışmalarını Değerlendirdi

Bilindiği üzere Türkiye dış ticaret politikası ihracatı arttırmak ithalatı kontrollü bir şekilde yapmak yönünde. Bu nedenlede ithalat kontrolleri son yıllarda çok artmış durumda. Bu durum hem distribütör firmaları, hemde bazı girdileri ithal etmeleri sebebiyle üretici firmaları çok zorlamaktadır. Ancak derneğimizin hassas çalışmaları nedeniyle bu sıkıntıların büyük bir kısmını, Leasing KDV oranının tekrar %1’e düşürülmesi, sanayi mallarında KKDF’nin kaldırılması gibi sektör lehinde değiştirebiliyoruz. Fakat her sektörde olduğu gibi yerli ürünleri destekleme politikası gereği oluşturulan İlave Gümrük Vergileri konusunda yaptırımımız olamamaktadır. Örneğin Kova, Tırnak gibi parçalara gelen ek vergi yükü makina üreticileri dahil hepimizi olumsuz etkilemiş, jeneratör ve taş kırma makinalarına gelen %16’lara varan ek vergilerin bir gecede çıkması alınacak önlemlerde sıkıntı yaşatmaktadır. Belki bu konuda dernek olarak bakanlıkların ilgili birimleriyle daha yakın olup önceden haberdar olunması veya çıkacak tebliğlere katkı verilmesi iyi olacaktır.

Dernek ve Devletin ilgili birimleri, CE konuları, Motor Emisyonları, TSE ve Tareks denetim hususları ile dış ticaretin işleyişine ilişkin taslak kanun ve tebliğ çalışmalarında birlikte hareket etmekte, çok yoğun emek harcayarak, ülkenin çıkarları doğrultusunda düzenlemeler yapılması hususunda büyük katkıları olmaktadır. Bu tür çalışmaların yaygınlaştırılarak devam etmesi hem sektörümüz, hemde ülkemiz için gelecekte daha da önem arz etmektedir. Özellikle model yılı uygulamasının değişikliği konusunda üyelerin dernekten ve Ekonomi Bakanlığından beklentisi halen en üst sırada yer almaktadır.

Bu vesileyle mevzuat çalışmalarında emeği geçen birimlere, katkı veren tüm üyelere çok teşekkür etmek istiyorum.