RENTAL TÜRKİYE KONFERANSI KİRALAMANIN LİDERLERİNİ İSTANBUL’DA BULUŞTURDU

İMDER&İSDER ana desteği ve KHL Grup-Apa Yayıncılık organizasyonu ile düzenlenen Rental Türkiye Konferansı 28 Mart tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. İş ve istif makinaları kiralama sektörü temsilcilerini bir araya getiren etkinliğe 300’den fazla sektör profesyoneli ilgi gösterdi.

İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen ve İSDER Yönetim Kurulu Başkanı Ender Akbaytogan’ın açılış konuşmaları ile başlayan program, dünyanın lider kiralama şirketlerinin ve kiralama sektörü için çözümler sunan firmaların üst düzey yetkilerinin konuşmaları ile devam etti. Akbaytogan konuşmasında Rental Türkiye Konferansı gibi etkinliklerle iş ve istif makinaları kiralaması hakkında farkındalık yaratmayı ve kiralamanın ülkemizde de uluslararası standartlara sahip bir yapıya oturmasını hedeflediklerini belirtirken; Özgen de gelişmiş ekonomilerde piyasaya arz edilen makinaların önemli bir yüzdesinin kiralama üzerinden yapıldığını ifade etti. Özgen aynı zamanda kiralama sektörü ile ilgili soruların yanıtlanacak olması, sektörün dinamiklerinin ve fırsatlarının fark edilecek olmasının bu etkinliği önemli kıldığını belirtti.

İMDER&İSDER Kiralama Komitesi Başkanı Reyhan Uğurlu Yücel Türkiye iş ve istif makinaları sektöründen ve bu sektörlerdeki kiralama eğilimlerinden bahsettiği sunumunda Türkiye’de kiralama sektörünün büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgularken, yabancı yatırımcıları ülkemize yatırım yapmaları için davet etti.

Dünyanın önde gelen iş ve istif makinası kiralama uzmanlarını, Türkiye’nin lider kiralama şirketlerini, dünyaca ünlü ticari ortakları ağırlayan konferansta Haulotte, Ramirent, Rival gibi kiralamada uluslararası üne sahip firmaların temsilcileri deneyimlerini Türk sektör temsilcileri ile paylaştı. Ramirent Başkan Yardımcısı Dino Leistenschneider sunumunda Ramirent’in filo yönetimi stratejisinden bahsetti ve Türk paydaşlarına önemli tavsiyelerde bulundu. İş makinaları sektöründe yapmış olduğu çalışmalarla dikkat çeken araştırma firması Off-Highway Research Genel Müdürü Chris Sleight dünya trendlerini katılımcılara aktarırken, kiralama firması Direktörü ve Danışmanı Kevin Appleton ise kiralama sektöründe başarının sırlarını paylaştı. Appleton, kiralama sektöründe müşteriler için en önemli unsurun bulunurluk olduğunun altını çizdi. Müşteri talebi geldiğinde filosunda bu talebi karşılayan ve müşteri odaklı çalışan firmaların başarıyı yakaladığını paylaştı. Appleton, kiralamada başarıyı getiren beş unsuru ise şöyle sıraladı: Pazar odağı, sermaye, finans stratejisi, operasyon yönetimi ve sabır.

Konferansın Türk konuşmacıları arasında yer alan İSFALT A.Ş Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Sönmez kiralamada kamunun beklentilerini aktarırken, Zer A.Ş’nin Hizmetler Satınalma Müdürü Arman Ulusoy da müşteri olarak kiralama firmalarından beklentilerini içeren bir sunum gerçekleştirdi.

Konferans sonunda İMDER’in eski başkanı Cüneyt Divriş yönetiminde bir panel gerçekleştirildi. Kiralama pazarını şekillendiren güncel gelişmelerin paylaşıldığı panelde yapmış olduğu pazar araştırmaları ile Avrupa kiralama sektörüne yön veren ERA- Avrupa Kiralama Derneği’nin Genel Sekreteri Michel Petitjean’ın Türkiye pazarı için önerileri dikkat çekti. Petitjean, Türkiye’de kiralama sektörünün büyüyeceğinin oldukça açık olduğunu ifade ederken, Türkiye’de yapılacak kiralama pazar araştırması için de tavsiyelerde bulundu.