e- Belediye- 2. Uluslararası İş Makinaları Kongresi’ne Yoğun Katılım

Türkiye’de 3.5 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşan iş makineleri sektörü, Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) önderliğinde, 20-21 Ekim 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen ‘2. Uluslararası İş Makinaları Kongresi’nde bir araya geldi. İş makineleri sektöründe dünyanın en hızlı büyüyen 3. ülkesi ünvanına sahip Türkiye, 2023 yılına kadar ticaret hacmini 30 milyar dolara, ihracatını ise 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Türkiye iş makinaları ve ekipmanları ihracatında Avrupada 4. Sırada yer alırken, sektör 127 ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir.

İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Tamer Öztoygar yaptığı açılış konuşmasında “120’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirilen, 2023 stratejisine göre 10 milyar dolar ihracat ile 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşacak sektörümüzde, 2015 yılı itibariyle 240 bin kişi istihdam edilmektedir” dedi.

Bugün iş makineleri sektörünün yıllık 1.2 milyar dolarlık ihracatı bulunduğunu belirten Öztoygar, bunu 2023 yılında 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Yıllık 10 milyar dolarlık ihracat için, Türkiye’de 13.5 milyar dolarlık üretim kapasitesi gerektiğine vurgu yapan Öztoygar, bu vesileyle yabancı iş makineleri firmalarını Türkiye’de yatırıma davet etti. Öztoygar ayrıca ihracat için yeni pazar arayışlarını da sürdürdüklerini belirterek “İran, Rusya, Malezya, Singapur gibi yakından takip ettiğimiz pazarlar var. Aynı zamanda Hindistan, Güney Amerika gibi pazarlarda da heyetlerimizin görüşmeleri söz konusu.  Tüm bunlarla beraber Afrika kıtası da ulaşmayı hedeflediğimiz noktalardan birisidir” dedi.

Türkiye’de 2023 yılına kadar 750 milyar dolar büyüklüğe ulaşan 1.000 dev yatırım planlanıyor. Bu potansiyel hem yerli hem de yabancı sektör oyuncularının iştahını kabartıyor. Türkiye’de 2023 yılına kadar sadece ulaşım alanında 250 milyar dolar, enerji alanında 140 milyar dolar ve kentsel dönüşüm kapsamında da 400 milyar doları bulan yatırım planlanıyor. Bu yatırım rakamları sektörün 2023 yılına kadar yüzde 1oo’ün üzerinde büyümesi anlamına geliyor.

e- Belediye- Kasım/Aralık 2016