İHRACATTA REKOR KIRAN İŞ VE İNŞAAT MAKİNALARI SEKTÖRÜ YENİ PAZARLARA AÇILIYOR

Türk iş ve inşaat makinaları sektörünün öncü kuruluşu Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER), ‘Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nı Ankara’da gerçekleştirdi. Türk iş makinaları sektörünün 2018 yılında bir önceki yıla oranla ihracatını yüzde 32 arttırarak 1 milyar 226 milyon dolara ulaştığını kaydeden İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen,  2019 yılının ilk altı ayındaki ihracatın ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artarak 708 milyon dolara ulaştığını söyledi. Özgen, sektör olarak dünyadaki pazar payını artırmak için yola çıktıklarını belirterek, “Türkiye iş ve iş makinalarında üretim olarak Avrupa’nın 10’uncu büyük ülkesiyiz. Bizler ülkemizin ekonomik büyüklüğünü ve Türkiye’ye katkımızı arttırmak için yeni pazarları keşfetmek istiyoruz. Hedefimiz Çin ve Latin Amerika ülkeleri. Çin’de Türk makinaları Avrupa kalitesinde değerlendiriliyor ve Türk markalarına da bu gözle bakılıyor. Bu fırsatı iyi değerlendirerek, Çin pazarında yer edinebiliriz. Sektörümüzün ihracat deneyimi yüksek ve tecrübemiz ile Latin Amerika pazarında da söz sahibi olmamız çok yakında. Ayrıca ihracatta Türk malı algısının güçlenmesi için de çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

İŞ MAKİNELERİ SEKTÖRÜNÜN EKONOMİK BÜYÜKLÜĞÜ MASAYA YATIRILDI

İMDER Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı, Başkent Organize Sanayi Bölgesi Merkez Bina’da İMDER üyesi MEKA ev sahipliğinde yapıldı. Toplantının açılış konuşmalarını MEKA Firma Sahibi Mehmet Kaybal, Başkent Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Türk, İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen,  Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından gerçekleştirildi. 42 üyeye sahip olan ve sektörün yüzde 95’ini temsil eden İMDER’in, Ankara’nın önemli sanayi kuruluşlarının yöneticilerini ağırladığı toplantısında İMDER’e yeni katılan Cummins, Meka ve ZF firmalarına üyelik plaketleri Sn. Mansur Yavaş tarafından takdim edildi. Toplantının ardından katılımcılar İMDER üyesi Kırma- Eleme ve Beton Santralleri Üreticisi MEKA firmasının üretim tesislerini gezdi.

 

“SANAYİMİZDE BÖLGESEL KALKINMANIN FARKINDALIĞINI ARTTIRMAK İSTİYORUZ”

Sanayimizde bölgesel kalkınma hususundaki farkındalığı arttırmak için ‘İMDER Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nı her yıl farklı bir üretici firma ev sahipliğinde ve sanayi şehrinde yaptıklarını dile getiren İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen şu ifadeleri kullandı:

“Dernek olarak temsil ettiğimiz sektör için çalışırken bir taraftan da ülkemiz için mücadele veriyoruz. Biz hem ticaret yapan firmaları hem de üretim yapan firmaları tek çatı altında topluyoruz. Ayrılığı değil birleşmeyi ön plana çıkaran yönetim anlayışına sahibiz. İş ve inşaat makinaları sektörünün yüzde 95’ini temsil ediyoruz. Ekonominin kılcal damarları içerisinde dolanan bir sektörden bahsediyoruz. Çünkü bütün bayındırlık yatırımlarında iş makinelerine ihtiyaç var. Ankara sektörün hem kamu hem de özel kurumlar nezdinde merkezi. Hatta buradaki Organize Sanayi Bölgeleri bu makinelerin Türkiye’deki çekirdeği diyebiliriz. Tüm bunlar Ankara’nın iş ve inşaat makineleri ile iç içe geçtiğinin göstergesi.

 

YERLİ ÜRETİM BİLİNCİ ARTMALI

2018 verilerine bakacak olursak pazardaki yerimiz Avrupa’da 7’nci, dünyada 11’nci sırada yer alıyor. Ancak daha da büyümek ve dünyada söz sahibi olmak için birkaç adım daha atmamız gerekiyor. Bakanlığımız ile beraber yasal düzenlemelerle haksız rekabetin önüne geçecek girişimlerde acilen bulunmalıyız. Türk firma algısını uluslararası pazarlarda daha da sağlamlaştırılmamız gerekiyor. Ülke imajının korunması için nitelikli üretimin desteklenmesi, sektörel mevzuatların çıkarılmadan önce de sektörü temsil eden İMDER’ gibi sektörel birliklerden görüş alınması öncelikli isteklerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca enternasyonel bir fuar alanına ihtiyacımız var. Teknik ara eleman açığının giderilmesi için hareket geçmemiz gerekiyor. Başta yerel yönetimler olmak üzere kamu alımlarında yerli üretimin desteklenmesine yönelik bilincin artırılması gerekiyor”

 

“SANAYİMİZİN GELİŞMESİ İÇİN ÜRETİME DESTEK OLMAKTAN BAŞKA ÇAREMİZ YOK”

 “Büyükşehir olarak mentorluk yapacakları bilişim vadisi çalışmaları yürüttüklerini dile getiren,  endüstriyel tasarım sağlayacak ve yapay zekayı öğreten kurslar açmak için işbirliğine hazırız” diyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş konuşmasında şunları söyledi:

“Seçimlerden önce önceliğimizin Ankara ekonomisini ayağa kaldırmak olduğunun altını sık sık çizdim. Bunun için önceliğimiz fuar alanı. Fuar alanını bitirebilirsek bu durum daha çok üretim, daha çok istihdam olarak Ankara’ya yansıyacak. İstihdamı arttırmak için üretime destek olmaktan başka çaremiz yok. Ara eleman konusunda da ortak bir çalışma yapabiliriz. Ankara’yı sanayinin başkenti olacak şekilde her alanda diğer ülkelerin başkentleri ile yarışabilir bir konuma getirmek istiyoruz. Metro projelerimiz ile ilgili kredi görüşmelerimiz devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi olarak mutlaka sözleşmede belli bir oranda yerli malı kullanma mecburiyeti getireceğiz. Her türlü ihtiyacımız için yerli üretime dönelim, hangi sektör olursa olsun, yer ihtiyacı konusunda yardımcı olacağıma söz veriyorum.”

 

“SANAYİCİMİZE DÖRT ELLE SARILMALIYIZ”

Başkent OSB olarak hedeflerinin sanayiyi geliştirip, kalkınmış ülkelerin arasında yer almak olduğunu söyleyen Başkent Organize Sanayi Başkanı Şadi Türk şunları dile getirdi:

“Son yıllarda dünyadaki ekonomik dalgalanma ve bunun yansıması olarak Türkiye de yaşanan ekonomik dalgalanmalara baktığımızda neredeyse bütün sektörlerin göz bebeği sanayi. Bu yüzden sanayi yatırım yapılması gereken bir alan. Sanayi; üretim yapması zaman alan, marka olma yolunda ilerlemek ise emek isteyen aynı zamanda kazanmanın zor olduğu bir sektör. Sanayideki sektörlerimize sadece zor zamanlarda değil, daima dört elle sarılmalıyız. Sanayideki tüm üreticilerimizin her zaman göz önünde olması gerekiyor.”

 

 “İŞ MAKİNELERİ SEKTÖRÜ ANKARA AÇISINDAN VAZGEÇİLMEZ DURUMDADIR”

“Orta ve yüksek teknoloji düzeyi içeren, verimliliği yüksek ve gelişmiş ekonomilerin söz sahibi olduğu makina sektörü Türkiye açısından olmazsa olmaz sektörlerin başında gelmektedir ” şeklinde konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, yerli üretimin önemine dikkat çekti. Özdebir,  şöyle devam etti:

“Dünyanın ilk 10 ekonomisine girmeyi hedefleyen Türkiye’nin bu hedefe varmasında makina sektörüne ayrı bir başlık açılması gerekmektedir. Yapılan çalışmalar makina sektörünün verimliliğinin, imalat sanayi ortalamasının bir hayli üzerinde olduğunu söylemektedir. Sektörde verimlilik artışının özellikle 2009 yılından sonra ivmelenerek yükseldiği ve imalat sanayi içinde verimliliği en yüksek birkaç sektörden biri olduğu dikkat çekmektedir. Makina ve ekipman ihracatında ikinci sırada yer alan Ankara imalat sanayisinin teknolojik düzeyinde, iş makineleri sektörü kritik öneme haiz görünmektedir. Yalnızca yarattığı katma değerle değil aynı zamanda ileri ve geri bağlantıları ile iş makineleri sektörü Ankara açısından vazgeçilmez durumdadır. Türkiye gibi oldukça sınırlı kaynaklar ile rekabetçi üretim yapmak durumunda olan bir ülkenin, kaynaklarını, verimliliği ve yenilikçiliği hızlı bir şekilde artıracak alanlara sarf etmesi gerekmektedir. İş makineleri sektörü kaynak verimliliği ve teknolojik düzeyi ile hem Ankaramız hem de Türkiye açısından öne çıkmaktadır. Bu yönüyle kaynakların iş makinaları sektörünün gelişmesi için kullanılması yerinde olacaktır. Kamu alımlarında yerli teçhizat tercih edilmeli. Bu konuda hem devlete hem de yerel yönetimlere önemli roller düşüyor.”

 

“TÜRKİYE 60 YILLIK GEÇMİŞLE, 260 YILLIK RAKİPLERE KAFA TUTMAKTADIR”

Türk sanayisinin makina sektörü olarak, yerli sermaye ağırlığı bakımından çok başarılı olduğuna değinen Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu da şunlara dikkat çekti:

“Makine sektörü olarak 60 yıllık geçmişle, 260 yıllık rakiplere kafa tutuyoruz. Avrupa’nın en büyük 6. makina imalatçısıyız. 17 milyar USD ihracatımız var. İhracatımız 17 yılda tam 10 kat arttı.  Türkiye ihracatı içinde makina payı %10’a ulaştı, hedefimiz %15. Makinelerimizin %50’si AB’ye, %10’u ABD’ye ihraç ediyoruz. Teknolojik seviye ve kalite sorunumuz hiç yok. Ankara’nın makine ihracatına katkısı 17,1 milyar USD’ın %11’i Ankara’dan olmak üzere 1,8 milyar USD olarak Türkiye ihracatına katkısından da büyük. Ankara’da makina ihracatçısı sayısı 2 bin 150 ve Ankara’da her iki firmadan biri makine ihraç ediyor. İş makineleri son yıllarda ihracatını en çok arttıran alt grubumuz. En etkileşimli alanlardan; 14 ayrı sektörden besleniyor. 2018 yılında, %32 ihracat artışı ile 1,2 milyar USD’I buldu. Bu günlerde en sıkıntılı alanlarımızdan inşaat yatırımlarında durum malum. Makine teçhizat yatırımları 4 çeyrektir geriliyor. Dış ticaretle bunu telafi etme çabası var. Makine sektörü İlk 6 ayda %20 artış ile gidiyor; hala çok başarılı. Yılı 1,5 milyar USD’la kapatacak. Aynı zamanda artı veren dallarımızdan olacak.”

 

“ÜRETİMİN YÜZDE 90’NI YERLİ, ÜRETİLENİN YÜZDE 90’INI DA İHRAÇ EDİYORUZ”

30 yılı aşkın süredir beton santralleri üreten ve toplantıya ev sahipliği yapan MEKA Firma Sahibi Mehmet Kaybal da “Firma olarak son yıllarda kırma-elemeye ağırlık veriyoruz. 30’u mühendis 300’den fazla personelimiz var. Yaptığımız üretimin yüzde doksanı yerli kaynak ve üretimimizin yüzde 90’nını ihraç ediyoruz. İhracat için Ar-GE ve inovasyona çok önem veriyoruz. İngiltere’ de çok tanınmış bir firma durumuna geldik. İngiltere’de tün prestijli projelerde MEKA yani Türkiye tercih ediliyor. 11 senedir MEKA Rusya markası ile Rusya’da ve MEKA Cezayir markası ile de Cezayir’deyiz.” dedi.

 

 

© Copyright 2017 Tüm Hakları Saklıdır. Bu sitede Makine Tanıtım Grubu'nun desteğinden yararlanılmıştır.Angular Web DevelopmentRastmobile.com