RADÜS-İMDER 2017 YILINA ÜÇ YENİ ÜYE İLE MERHABA DEDİ

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER)‘nin üyelerinin katılımlarıyla düzenlenen Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı, İMDER’in yeni üyesi Hidrokon’un ev sahipliğinde 31 Ocak 2017 tarihinde Konya’da gerçekleştirildi. 2016 yılına dair ekonomik ve sektörel değerlendirmelerin yapıldığı, 2017 yılından ise beklentilerin ve hedeflerin tartışıldığı toplantıda 2017 yılı itibariyle İMDER’e üye olan Hidrokon, Hasel İstif Makinaları, Elsisan Makine’ye ve 2016 yılında İMDER ailesine katılan E-Berk Makina’ya üyelik plaketleri takdim edildi. İki oturum halinde gerçekleşen toplantının öğleden sonraki oturumunda ise İMDER üyeleri Konya sanayicileri ile bir araya geldi.

İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Tamer ÖZTOYGAR’ın toplantının gerçekleşmesinde büyük katkıları bulunan Hidrokon ‘a ve Konya Sanayi Odası temsilcilerine teşekkürlerini sunarak başladığı açılış konuşmasında, İMDER’in Türk makine sektörünün gelişimine ve dünyaya açılmasına yönelik çalışmalar yürüttüğü gibi Türkiye ekonomisine ve kalkınmasına dair faaliyetlere de katkı sunmaya çalıştığını ifade etti. 2016 yılında ekonomi performansının yavaşlaması, yurtiçindeki ve dünyadaki gelişmelere bağlı olarak büyümenin gerilemesi, jeopolitik gerilimler, belirsizlikler, küresel terör tehditinin Türkiye’de sıklıkla hissedilmesi, hem siyasi, hem de ekonomik olarak zor bir yılı geride bıraktığımızın göstergeleri olduğunu belirten Öztoygar, tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen amaçlarının pazar paylarını Avrupa’da ve dünyada üst sıralara taşımak olduğunu vurguladı.  Türk makina sektörünün gücüne, üyeleriyle birlikte iş makinaları alanında yüzde 93 temsil ile ortak olmaktan gurur duyduklarının altını çizen Öztoygar dernek olarak bu yıl amaçlarının sektördeki birlik ve beraberlik olgusunu daha da hissettirmek olduğunu ifade etti.

Öztoygar konuşmasının ardından 2017 yılı itibariyle İMDER’e üye olan Hidrokon, Hasel İstif Makinaları, Elsisan Makine’ye ve 2016 yılında İMDER’e katılan Türkiye’nin ilk TBM üretici firması E-Berk Makina’ya plaketlerini takdim etti. Hidrokon Genel Müdürü Memiş Kütükcü yapmış olduğu konuşmada güçlerine İMDER’e üye olarak güç katmış olmanın mutluluğundan bahsederken, Hasel İstif Makinaları Genel Müdürü Ender Akbaytogan ise sektördeki birlik ve beraberlik gücünün artması için İMDER’e üye olmanın önemine değindi.

Sektörel ve ekonomik verileri içeren bir sunumla devam eden toplantıda 2016 yılındaki iş makinaları satış adetinin yaklaşık 12.000 adet olduğu paylaşılırken, Türkiye’nin iş makinaları pazarındaki Avrupa’da 4. dünyada ise 11. olan sırasını 2016 yılında da koruduğu kaydedildi. Ülke talebinin %60’ının distribütör, %40’ının ise imalatçı firmalar tarafından karşılandığı sektörün 2016 yılındaki ihracatı 13 milyar USD olarak paylaşılırken, ithalatı ise 26 milyar USD olarak paylaşıldı.

İMDER üyeleri daha sonra Hidrokon’un fabrikasına ziyarette bulundu. Üretim yapılarından, kullandıkları malzemelere kadar detaylı bir şekilde tesislerini anlatan Hidrokon Genel Müdürü Memiş Kütükcü, İMDER ailesini ağırlamaktan dolayı memnun olduklarını ifade etti. Fabrika ziyaretinin ardından gerçekleşen öğleden sonraki oturumda ise İMDER üyeleri Konya sanayicileri ile bir araya geldi. Gerçekleştirilen toplantıda İMDER üyeleri ve Konya Organize Sanayi Bölgesi firmaları arasında yapılabilecek işbirliği fırsatları değerlendirildi.

Radüs Dergisi- Şubat 2017